onsdag 9. juni 2010

Fotballen kommer hjem

”It is more like a guerilla war in the jungle, sjø”. Norsk fotballs ‘grand old man’, Nils Arne Eggen, er tilbake i manesjen. Og når han forklarer Roseborgs midtbanespiller Anthony Annan fra Ghana taktikk, bruker han bilder han kanskje mener passer for Afrika?

Du har sikkert fått med deg at vi har flere utlendinger i norsk fotball enn noen gang, mange av disse er nettopp fra Afrika. Fotballagenten Gunnar Martin Kjenner får enkelte dager opptil 25 henvendelser fra unge afrikanske spillere under 20 år.
Men lovlydige nordmenn følger med. Du husker kanskje det mye omtalte leserbrevet fra tidligere stortingsrepresentant Halgrim Berg i lokalavisen Hallingdølen? Han forlanger svar fra det talentløse Buskerudpolitiet. En venn av ham hadde observert en ”neger” på toget fra Ål, sammen med en svartmusket araber, og de telte penger. Og lo. Dette går jo på folks rettssikkerhet løs!, skrev Halgrim. Nå visste det seg at ”Negeren” tok toget fordi han skulle kjøpe seg en bruktbil i Oslo.

Historien sier ingenting om den omtalte ”negeren” var fotballspiller. Da hadde han neppe tatt toget. Til det tjener fotballspillere for godt. De er moderne leiesoldater. Og det er lenge siden Europa delte Afrika mellom seg, som et kakestykke, under en konferanse i Berlin, for 125 år siden i år.

Fotball fikk imidlertid afrikanerne lov å holde på med, på egen hånd og fotball har alltid blitt sett på av afrikanske ledere som et viktig virkemiddel i et nytt Afrika av selvstendige stater. Og du husker kanskje Roger Milla fra Kamerun, eller Abedi Pelé fra Ghana eller George Weah fra Liberia? Importen av billige afrikanere til europeiske ligaer har til de grader tatt av slik at den belgiske klubben Beveren i 2003 skal ha stilt med et lag som bestod utelukkende av spillere fra Elfenbenskysten! I noen tilfeller har også ønsket om raske penger på alle sider av bordet ført til kontraktsforviklinger, slik tilfellet med den famøse Morgan Anderesen vs Jon Obi Mikel-saken her i Norge, som lenge verserte i rettsapparatet.
I dag er Drogba og Eto’o like store stjerner som Rooney og Mesi. Her hjemme ville norske topplag ha vært langt kjedeligere uten sine afrikanske spillere. Og nå, med VM for første gang på afrikansk jord, er skrittet for alvor tatt. Når dommeren blåser i gang åpningskampen i kveld på Soccer City stadion, Soweto, Johannesburg, er det ikke bare Sør-Afrika, men også det veldige afrikanske kontinentet som vil ha hele verdens øyne på seg. Vi skal alle tilbake til vårt moderkontinent, fra der våre tidlige formødre la ut på sin verdensomspennende reise for ca 65.000 år siden. Kanskje allerede den gangen var kokosnøtten en prototyp på en tidlig ball?

Drømmen måtte være en finale med et afrikansk land mot et av de store europeiske kolonilandene som deltok på konferansen i Berlin. Så vinner det afrikanske laget! Så meget mer sivilisert det ville være enn det organiserte ranet som ble iscenesatt for 125 år siden. Eller for å omskrive Nils Arne: It’s more like a civilized tea-party, sjø. Ha et godt VM!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar