torsdag 3. juni 2010

Om å borde skip og historiske linjer

Det går noen historiske linjer fra den internasjonale skandalen da britene nektet holocaust-overlevende adgang til Palestina og til Israels nekting av skip til Palestina. Den gang ble bordingen av skip en medvirkende årsak til en statsdannelse; det vil den bli nå også.

11. juli 1947 forlot skipet Exodus Frankrike med jødiske flyktninger på vei til Palestina. De fleste var overlevende etter Holocaust. De hadde ikke legale immigrasjonspapirer. Storbritannia bordet skipet i internasjonalt farvann, hvor de ikke hadde noen jurisdiksjon. Det kom til håndgemeng - en ble drept og flere titalls ble såret. Skipet ble tatt over og ført til Haifa, hvor de ca 4500 passasjerene etter hvert ble omorganisert og sendt ut igjen, til Kypros, og senere til interneringsleire i.. ..Tyskland. En skandale, en tragedie, en skamplett. Tidligere Dachau-fanger internert i Tyskland, på nytt, i leire hvor sivile tyskere var satt til å jobbe. For et overgrep, fra seierherre Englands side.I det store bildet var dette en liten hendelse. Men symbolsk var den utrolig viktig. Den var medvirkende til at Israel ble stat.

Den 30. mai 2010 legger flere skip fra kai i Kypros. I internasjonalt farvann bordes de av Israel. Det er ikke flyktninger om bord. Det er internasjonalsiter. Noen palestinere, kanskje noen jøder. De skal til Palestina. Med mat og utstyr. Til et forhutlet folk, på en liten sandstripe, som ikke får sin selvstendighet. Som gjerdes inne. Skipene bordes. Noen blir drept. Andre blir såret. Skipene skal bringes inn til israelske havner.

Israel fikk sin rett i 1948. De forviste fra Exodus fikk komme til det forgjettede land etter hvert. En rettferdighet ble oppnådd. David beseiret Goliat.
Og historien går sin skjeve gang. Offer har også blitt gjerningsmann. Men noe skjedde denne dagen i mai 2010. Bildene fra bordingen av skipene vil være med oss lenge. Vi vet ikke alle detaljer ennå. Kanskje kunne arrangørene ha gjort ting annerledes. De kunne ha skipet varene inn til Israel eller Egypt. De provoserte. De hadde en politisk agenda. Også flyktningene på Exodus kunne ha gjort det annerledes. De hadde heller ikke sine papirer i orden. Men de kjørte rett på. De historiske linjene til Exodus er ikke rette, men de er der. De snirkler rundt de samme prinsippene om rettferdighet. En annen rettferdighet denne gang, men like fullt riktig. Det er ikke lenge nå før Palestina blir selvstendig stat. Og bordingen av skipene vil vise seg å være et tidsskille. Forhåpentligvis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar